Het Griekse eiland Kreta heeft twee aantrekkelijke kanten: zon en cultuur. Het ligt zuidelijk genoeg om echt veel zon te vangen, nog geen 250 km van de Afrikaanse kust. En het was groot genoeg (meer dan 250 km lang) voor de ontwikkeling van een heel eigen Minoïsche cultuur. Als je dus gek op zon en strand bent, maar ook zeker te porren voor archeologische bijzonderheden en indrukwekkende musea, dan is een tocht naar Kreta dubbelop genieten.

Aangenaam weer

Allereerst die grote gloeilamp aan de strakblauwe Griekse hemel. Wil je die vol aan hebben staan? Dan reis je van juni tot en met september naar het eiland en pak je gemiddeld een graadje of dertig mee. Mei en oktober zijn ook nog lekker zonnig met gemiddeld 23 graden. En zelfs in januari en februari is het er nog mild (ca. 16 graden) maar valt er wel geregeld een buitje. Als winterzonbestemming voldoet Kreta dus niet. Zoek je een locatie aan de noordkust, dan is die iets minder warm dan aan de zuidkust. Zoek je een accommodatie in het bergachtige binnenland, dan worden de avonden wel snel frisser als je op 1000 m of hoger zit.

Fraaiste plekjes voor je badhanddoek

Zon en strand horen bij elkaar. Al vele decennia vliegen strandzoekers dan ook naar Kreta. En allemaal willen ze graag naar het mooiste strand. Gelukkig heeft Kreta niet één maar tal van waanzinnige stranden in de aanbieding. Hieronder een kleine selectie van topzand aan een azuurblauwe zee.

  • Vai Beach (palmbomenstrand)
  • Elafonissie Beach (met lichtroze zand door schelpengruis)
  • Kedrodasos Beach (geheel naturel, dus zonder voorzieningen)
  • Chrissi Beach (op het eilandje Chrissi, ca. 15 km varen vanaf de kust van Kreta)
  • Potamos Beach (gelegen in prachtig bergkader)
  • Balos Beach (met Caribische flair)
  • Falsasarna Beach (langgerekt en kindvriendelijk)
  • Preveli Beach (met palmenbos en steile rotswanden)
  • Matala Beach (met zandrotsen en ‘hippie’-grotten)
  • Kouremenos Beach (windsurftopper)

Koppel een leuke rondreis aan je strandvakantie

Afhankelijk waar je je kamp op hebt geslagen, kun je in de buurt zoeken naar leuke excursiedoelen en interessante historische plekken. Kreta is eigenlijk te mooi om alleen de directe omgeving af te kammen naar leuke culturele plekjes. Veel leuker is het om na je strandvakantie een rondreis te doen en zo met een huurauto heel Kreta te bekijken. Reken op ongeveer twee weken als je ongeveer alles wilt zien en meemaken. Je rijdt dan gemiddeld 50 km per dag en zit dan ongeveer anderhalve uur per dag in de auto. Alle andere uren zijn om heerlijk te sightseeën, te genieten van de goede keuken en te relaxen.

Minoïsch verleden

Waar je in die twee weken de auto kunt parkeren? Dit artikel pakt uit met de twaalf absolute toppers die je zeker aan moet doen tijdens je rondrit over Kreta. Voor een fascinerende indruk van de vroegere Minoïsche cultuur is Knossos verplichte kost. Deze enorme archeologische site uit de Bronstijd verwijst naar de mythe van Theseus: de Minotaurus en het labyrint met de draad van Ariadne. Een ruïnestad van allure. Een tweede archeologische site is Gortys, ooit Romeinse hoofdstad van Kreta. Hier had de mythische Zeus ooit een affaire met prinses Europa. Zuidelijk en centraal in Kreta wacht nog een archeologisch doel, Phaistos, locatie van een Minoïsch paleis en vindplaats van de Phaistos Disc, een geheimzinnige schijf vol hiërogliefen. Voor vroeg-Minoïsche koepelgraven bezoek je Agia Triada.

Te voet door magnifieke kloven

Tussen Agios Nikolaos en Sitia mag de auto geparkeerd voor een voettocht van een paar uur door de Richtis kloof die heerlijk geurt naar mediterrane kruiden en een verfrissende pauze belooft bij de Richtis waterval. Wil je je kloof nog een dimensie groter? Ga dan naar de imponerende Samariakloof die 16 km lang is en daarmee een van Europa’s grootste kloven. Dit stuk gigantische natuur staat op veel bucketlijstjes. Inheemse geitjes verwelkomen je. Het is logisch dat er veel voetvolk onderweg is door de Samariakloof. Wil je een rustiger kloof? Aan de zuidkust van Kreta is de Agiofaragokloof (3 km) veel minder bezocht.

Hoogvlaktes en grotten

Lato was een Dorische stadsstaat op het eiland Kreta. De ruïnes die je hier ziet, stammen uit de tijd van die periode (5e tot 4e eeuw v. Chr.). Rijd ook over de Lassithi-hoogvlakte die alleen voor de panorama-uitzichten vele stops waard is. De witte windmolens wieken tussen de olijf- en vijgenbomen. Als het echt warm wordt, duik je verderop, bij Meldoni, een grot in om je te vergapen aan enorme wouden druipsteen. Ook de grotere steden van Kreta bieden een dosis aan cultuur. Zo is het sfeervolle Agios Nikolaos voorzien van maritiem erfgoed. En natuurlijk mag hoofdstad Heraklion niet ontbreken. Alleen al het archeologisch museum (met sterke nadruk op de Minoïsche cultuur) kost je een kleine dag.